Иво Христов

Иво Христов

Г-н Христов, от известно време в публичното пространство се върти тезата за нужда от нова левица. Смятате ли, че заявените намерения на АБВ на Георги Първанов отговарят на тази нужда?

–          Дилемата Първанов или Станишев е фалшива. Свидетели сме на битка между два клана и техните бизнес клиентели. Двамата лидери са съотговорни за съсипването на стогодишната им партия и нямат идейни различия. Олицетворяват два състояли се провала на БСП. Ще припомня, че навремето в критична ситуация БСП роди Евролевицата, нещо като спасителна лодка за корабокрушенци. Въпросната партия има кратък живот, но лидерите й – Камов, Поптодорова, Калфин, се рециклираха, а сетне се върнаха в политиката отново чрез БСП като коалиционни партньори, оттам депутати, министри и посланици. От целия маньовър БСП не излезе променена, а продължи да тегне като ипотека върху левицата.

Автентична левица може да се роди само извън БСП, в конкуренция с БСП, с ясно идейно разграничаване и без двусмислено позициониране като това на Първанов – хем в БСП, хем с отделна листа. Това е разбирането на „Солидарна България“. Ние очакваме кандидатите за евроизборите да се произнесат по подготвяното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ – рамков договор, който фаворизира корпоративните интереси и изземва националния суверенитет на държавите. Това е идейният залог на предстоящите избори.

Какъв ефект очаквате от очертаващите  се няколко листи за евроизборите вляво?

–          Ефектът от двете листи ще е прост: свлачището е активирано. Дори стратегията на Първанов да има за хоризонт само отвоюването на партията, тя ще отприщи междуособици, търговия с места в листите и развяване на мръсното бельо. Общият ефект ще е пагубен за БСП. И ще даде шанс за поява на автентична левица, ако левите симпатизанти надмогнат фалшивата дилема Първанов-Станишев: избор между скуката и безличието.

Коментари

коментара