Позиция на сдружение „Солидарна България“ и партия „Българската Левица“ относно провеждането на Луковмарш в столицата за десета поредна година

 

На 16 февруари 2013г. за пореден (десети) път в центъра на София ще се проведе нацисткото шествие „Луковмарш“. За пореден път нашите организации алармират институциите за факелния марш в чест на един от най-приближените на Третия райх български офицери– ген. Христо Луков.

Запознати сме с трактовката, че участниците в шествието почитали героизма на участник в Първата световна война. Логично изниква въпросът защо не почитат така методично Левски, Ботев, Раковски? Защото чрез Христо Луков те героизират фашистката си същност, прикривайки я зад офицерските му заслуги. Знайно е, че публично неглижират ролята му за възникването и развитието на антисемитски настроения. Същевременно поведението на организатори и участници, ползваната символика и лозунги, показват, че именно това ги мотивира ежегодно да организират марш на безпросветния национализъм.

Видимо по-голямата част от „маршируващите“ са непълнолетни. Неонацистите приласкават тийнеджърите, изоставени от българското училище. Представя им се изродена история и подмяна на символите. Това е и причината рекламните лепенки на събитието да бъдат разлепени в училищата. Луковмарш е тежка диагноза и за българската образователна система.

Сред организаторите на факелния марш са Български национален съюз, Кръв и чест, Национална съпротива. Имената на видни членове на тези организации са замесени в съдебни дела за побоя в трамвай 20 преди две години и половина, взрива в гр. Сандански, периодични нападения над хора с различни политически убеждения, религия, етнос. „Позорна е тази проява със спасяването на евреите“ можем да прочетем на фейсбук страницата на събитието. И това е една от най-безобидните реплики там.

ВМРО също активно подпомага провеждането на шествието. Последната има и представител в общинската власт. Пародийно ВМРО съветникът е част от Комисията по обществен ред и сигурност…

Въпреки засилената охрана на Луковмарш, представителите на институциите се оказва, че не чуват враждебна реч. А как иначе можем да наречем призив като: „Сърбите по пет на нож, граница с Хърватска“ /http://kanal3.bg/?v=7121/ от миналогодишното шествие?! Същите скандирания имаше и на ВМРО факелно шествие в столицата през 2012-та /http://news.ibox.bg/news/id_1622307206/. Не станаха ли твърде много съвпаденията?

Преди дни ФИФА потвърди наказанието на България за расизъм. Националният ни отбор ще играе пред празни трибуни. Струва си да припомним как в началото на февруари група неонацисти въоръжени с ножове нахлуха в столичен клуб. Един от въоръжените нападатели опира нож в гърлото на посетител на клуба, вокалистът е ударен с бутилка по главата. Гостуващата група бе немска.

Призоваваме институциите да се противопоставят на провеждането на „Луковмарш“. Призоваваме Столична община да се възползва от възможността на чл. 12 ал. 2 т. на Закона за събранията, митингите и манифестациите и да забрани тазгодишния неонацистки марш в центъра на София.

 

/Позицията е внесена в СО и адресирана до кмета г-жа Фандъкова. Изпратена е в електронен вариант и на Омбудсмана на Република България./

Коментари

коментара