Зигмар Габриел продаде Европа за един пробит канадски долар

 

Georgi_Hristov

Георги Христов

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) не се съобрази нито с волята на над 300 хиляди души, излезли по немските улици през уикенда да протестират срещу Всеобхватното икономическо споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА, нито с над 50 предложения от свои регионални структури, които единодушно се обявиха против търговския договор от ново поколение. Така ГСДП се превърна в поредната европейска социалдемократическа партия, която доказа, че нито е социална, нито е демократична.

Основен фактор за това беше вицеканцлерът и икономически министър на Германия и председател на ГСДП Зигмар Габриел. През последните месеци той беше един от най-отявлените критици на брата-близнак на СЕТА –  споразумението със САЩ ТПТИ, като многократно се оплакваше колко лошо е то, а наскоро дори заяви, че „ТПТИ е мъртъв“. Въпреки това не само не оттегли подкрепата си за практически идентичното СЕТА, а положи всички усилия да наложи мнението си, че това е един много хубав договор. А позицията на Габриел влияе върху цялата партия, цяла Германия, а може би и цяла Европа. С което само затвърди мнението, че критиката му срещу ТПТИ е била чисто и просто заблуждаваща маневра за приспиване на обществеността.

Съпротивата на лявото крило в ръководството на партията бе сломена с известни отстъпки, чиято реализация обаче е много спорна. Както пише в. „Ди Цайт“, на първо място Габриел се отказва от идеята отделни части от споразумението да влязат „временно“ в сила още през октомври тази година, след гласуването в Европейския съвет и преди вота в Европейския парламент. Вместо това сега ГСДП изисква в рамките на ЕП да започне процес на консултации, в който да вземат участие националните парламенти и гражданското общество. В този процес трябва да се изясни кои части от споразумението попадат в компетенциите на страните-членки и кои – в тези на ЕС. Според „Ди цайт“ това може съществено да забави временното прилагане на споразумението.

sigmar-gabriel-spd

Зигмар Габриел – вицеканцлер на Германия и председател на ГСДП

Парадоксално е, че след всички хвалебствия за договора на шефа си Габриел на второ място партийното ръководство на ГСДП изисква „подобрения“ в СЕТА. В частност при защитата на инвестициите и запазването на принципа на предпазливостта. Също така трябва да има механизъм за санкции при нарушение на трудови, социални или екологични стандарти. Това обаче може да стане само с нови преговори и промяна в текста на споразумението, защото сега то предвижда точно обратното.

Едновременно със събранието на ГСДП пък се проведе и среща за СЕТА между еврокомисаря по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом и „гражданското общество“, което беше представлявано предимно от лобистките фирми на едрия бизнес и на което – очаквано – бяха изразени множество положителни оценки за СЕТА, а г-жа Малмстрьом изрично заяви, че повече промени в текста на СЕТА няма да има. Това поставя под сериозна въпросителна решението на ГСДП, което е твърде вероятно да се окаже само пожелателно мислене.

TTIP_bad_CETA_good_bg

Безпринципната и безотговорна позиция на ГСДП вече бе критикувана както от лявата партия „Ди Линке“, така и от Зелените, а също и от множество неправителствени организации. Германското общество смята да продължи борбата, като първо ще се разчита именно на германските Зелени, които участват в управлението на 10 от федералните провинции, а освен това ще се поставят под натиск и германските евродепутати.

И ако от днешните събития вече е ясно, че държавата с най-голяма тежест при взимането на решения – Германия, ще гласува „за“ СЕТА в Европейския съвет, то все още няма яснота дали ще гласува „за“ временното му прилагане. Другото, което със сигурност може да се каже, е, че следващият канцлер на Германия няма да се казва Зигмар Габриел, въпреки че той самият има такива надежди. Редовият германец обаче едва ли ще прости това предателство, а ако съдим по коментарите под статиите в германските медии и в социалните мрежи – и партията му тепърва ще бере горчивите плодове на това решение. За разлика от филма, пробитият канадски долар в джоба на Зигмар Габриел едва ли ще спаси политическата му кариера, но пък ако вземем например нашумелият случай с Мануел Барозу, възмутил дори бившите му колеги от ЕК, то бъдещето на Габриел е осигурено. Кой има нужда от демокрация, когато имаш някой като „Голдман Сакс„?

Междувременно българската позиция е още по-неясна. Правителството ни мълчи като риба по отношение на последните развития на темата СЕТА. Една-едничка плаха позиция бе представена в ЕС през май – че не можем да подкрепим СЕТА, ако Канада не свали визите за нас. Канада обаче явно няма такива намерения, затова ние решихме да я улесним и вече не искаме безвизов режим, а график кога това ще се случи. Евентуално и някога. Българското общество засега също, по навик, не се вълнува от такива важни теми. Но ако не заяви ясно позиция против СЕТА, ако не държи сметка на своите представители тук и в Брюксел, след това няма да може да обвинява световния заговор и многобройните си други душмани за това, че държавата е станала частна собственост на шепа мултинационални корпорации. А със СЕТА това ще се случи. Законно и необратимо.

Коментари

коментара