Простите задачи не са по вкуса на БСП. Тя е склонна да живее сложно и нерядко си усложнява битието. Не е лесно да си политическа партия на сто и няколко години. Далеч по-лесно е на младите формации. Те не са ангажирани със своето минало и не се налага да поддържат сложни баланси между структури, симпатизанти и членска маса. Партиите с история не са гъвкави и от тях трудно можем да очакваме резки поврати.

Вероятно поради тази причина лидерската битка, която беше тръгнала в предконгресните дни, не се случи в онзи обем и в онзи смисъл, който можеше да е полезен за БСП. Щеше да е добре, ако конгресът се беше оказал сцена за идеи за промени в БСП, които са абсолютно нужни. Това можеше да стане, имаше и историко-социална потребност. Но възможността беше пропусната и след време социалистите ще плащат висока цена.

Защо не се случи? Защото партията си припомни всички апаратни техники, които добре владее. Нищо старо не бе забравено. Показа, че е усвоила и нови методи като бял и черен пиар. Инициативата премина в ръцете на фенклубове и апаратчици и нямаше как да не загрубее.

За жалост БСП показа, че не е узряла за такъв тип лидерска конкуренция, каквато се наблюдава в доста опитни партии в демократични общества. Лидерската битка бе отложена във времето. И Първанов, и Станишев като сравнително млади хора едва ли ще търсят реализация другаде. Те са професионалисти и единственото, което им приляга, е бъдещето на политици. Вероятно ще играят роля и в държавното управление, но това вече не зависи от тях, а от състоянието на партията.

БСП изтърва и шанса да се превърне в интересна за широката публика партия. Тя отново излъчва послания, които са скучновати. Не показа нови лица, не каза нови думи, не демонстрира убеденост в собствената си сила. Вместо това прекалено много внимание посвети на опонента си ГЕРБ. Темата за управляващите трябва да присъства, но не в тези пропорции. Не стига ли, че ГЕРБ непрекъснато занимава общество със себе си, ами кара и всички останали да го правят.

Основателна е опасността соцпартията да не може да изконсумира онези процеси в европространството, които са шанс за левицата. С този стил на поведение и с този набор от послания БСП рискува да се превърне в основен вълнолом срещу каквато и да било лява вълна.

В Европа и ляво цунами да има, с тези си качества БСП ще го спре. Не Бойко Борисов ще отблъсне лява вълна от България, а соцпартията.

Факт е, че БСП не е достатъчно атрактивна. Дори и всичкото, което говори, да е сто процента истина, то няма чуваемост. Живеем в такава политическа култура, където да си интересен е много важно качество. За жалост това не е само български феномен. Тъжно е, когато провеждаш конгрес и го натоварваш с очаквания, а той ни на йота не променя бъдещето. БСП е абсолютно същата, каквато беше и преди него. Останаха и старите разделителни линии, независимо кой ги е прекарал. Останаха и недоволните, а това не е предпоставка за добра кондиция и силно представяне на следващите избори.
До идното лято има време и много неща могат да се случат. Но прогнозата, че БСП все повече ще догонва ГЕРБ, не е точна. По-вярно е да се каже, че ГЕРБ все повече ще изостава. БСП така и не разбра, че е истински късмет да си опозиция на такива управляващи. В ГЕРБ не са убедителни в политиките, които разработват и реализират, и биха били уязвими, ако имаше кой да се възползва от слабостите им.

Вярно е, че БСП изживя стреса от загубата на парламентарните избори през 2009 г. и самочувствието  се усеща. Но не са бог знае какви предпоставките да обере онзи потенциал за наказателен вот, който се създава от управляващите.

Не бих се учудил, ако Меглена Кунева се превърне в удобен пристан за протестния вот. Едва ли някому е ясен в достатъчна степен политическият профил на тази нова партия.

Големият шанс на Кунева се нарича наказателен вот.

След управлението на ГЕРБ поне 25-30% от гласоподавателите на следващите избори ще имат горещо желание да наказват. Проблемът е къде ще отидат тези гласове. Някаква част естествено ще се влеят в БСП. Но при умела политическа игра значим процент е в състояние да спечели нова политическа формация от типа на тази, която предлага Кунева. Трудно е да се гадае в цифри. Винаги прогнозите за политическа формация, която има потенциал да вземе протестен вот, са най-трудни, защото той се разгръща в последния момент.

Дали БСП ще е по-укрепнала след това, което преживя? Предстои реален тест – парламентарните избори, които с всеки ден приближават. Това, което е трудно да се каже, е ще намери ли в себе си потенциал за онези промени, които биха възстановили възможностите  за влияние. Или спокойно ще чака демографските процеси да си свършат работата. А те не са в нейна полза. Затова основният  стратегически проблем е да спечели младите, да привлече активното население.

ЖИВКО ГЕОРГИЕВ

Да, това е от най-сложните задачи, но нали тъкмо те са интересните.

Коментари

коментара