European_sindikatВ обръщение към Комисията по търговия генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ г-жа Бернадет Сегол предупреди, че гласоподавателите в предстоящите избори за Европейски парламент ще наблюдават критично търговските споразумения на ЕС и по-специално текущите преговори със САЩ. Избирателите няма да толерират каквито и да било сделки, които не поставят на първо място европейските работни места и стандарти.

Внушенията, че това споразумение ще ни измъкне от кризата, просто не са надеждни. Нужни са анализи и доказателства за въздействието му върху БВП и потенциала за създаване на работни места, каквито към момента няма.

Г-жа Сегол приветства решението на Комисията да започне обсъждане на частта от преговорите за защита на инвестициите относно уреждането на споровете между инвеститори и държави, т.нар. ISDS /investor-to-state dispute settlement/. Този механизъм ще позволи на мултинационалните компании да съдят правителства за решения/мерки в обществен интерес, ако преценят, че те са намалили печалбите им. Генералният секретар настоя Комисията да се съобрази с решението на гражданите, ако обществеността отхвърли защитата на инвестициите като заплаха за демокрацията. Впечатленията на профсъюзите са, че голяма част от държавите членки на ЕС не подкрепят т.нар. защита на инвеститорите, но въпреки това Европейската комисия налага въпросния механизъм.

Тя призова да бъдат отворени за обсъждане и други чувствителни теми от Трансатлантическото споразумение, както и да бъдат направени обществено достояние целите на ЕС при водените преговори. ЕКП настоява за по-голяма прозрачност в преговорите. Синдикатите повдигат въпроса защо Германия подкрепя разговори на тъмно и защо европейските граждани нямат възможност да се запознаят с цялата документация.

В речта си генералният секретар на ЕКП отхвърля протекционизма като крайност и като икономически контра-продуктивна и граничеща с ксенофобия политика. Също така не приема идеологията на свободния пазар, тъй като тя подкопава обществените интереси, които са в основата на европейския социален модел. Отхвърляйки крайностите г-жа Сегол подчертава, че Европа може да се конкурира с най-добрите на световната сцена, като не отстъпва от своите стандарти.

Профсъюзите акцентират върху нуждата САЩ да приеме златните европейски стандарти – не само технически, но и социални, екологични и трудови. До момента САЩ са ратифицирали само два от осемте основни стандарта. Като развита и модерна страна би следвало да приемат и останалите.

Водещ приоритет в преговорите за Трансатлантическото споразумение трябва да бъде запазването и увеличаването на достойните работни места. Наближава предизборната кампания и интересът на европейските граждани към водената до момента политика от страна на Брюксел се повишава. До няколко месеца избирателите ще могат да оценят взетите решения и полусекретния режим на преговори.

Източник

Коментари

коментара