Европейският парламент не гласува планираната резолюция за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС. По този начин европейските ни представители трябваше да изразят мнението си за досега водените преговори и очакванията за финалния вариант на споразумението. За съжаление още на 9 юни вечерта стана ясно, че гласуването е отменено. Бяха отложени и дебатите, които по план трябваше да се проведат на днешното заседание на ЕП в Страсбург.
На електронната си поща сдружение „Солидарна България“ получи официалното становище на г-н Георги Пирински – евродепутат, за случилото се, което публикуваме. През месец ноември 2014 г. г-н Пирински участва в дискусия на тема „ТПТИ – Демократичният отговор„, която беше организирана от сдружение „Солидарна България“ и фондация „Фридрих Еберт“.

 

Pirinski_TTIPПо програма днес, 10 юни, Европейският парламент (ЕП) следваше да проведе ключово обсъждане на доклада за преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) още от 8 часа сутринта. Веднага след това трябваше да има гласуване на текста и поправките към него.

Както е известно, кардиналният въпрос се отнася до клаузата за арбитража при инвестиционни спорове между частните компании и отделните държави. Категоричното мнение не само на Групата на социалистите и демократите, но и на много други депутати е еднозначно против всякакви форми на частен арбитраж, широко отварящ вратите на фирмите да налагат частните си интереси над публичния, защитаван от държавните институции.

Текстовете по въпроса, приети в Комисията по международна търговия на ЕП, далеч недостатъчно ясно изключват всяка възможност за прокарването на по същество именно такъв механизъм в текста на споразумението. Ето защо, при предварителното обсъждане в Групата на социалистите бе решено да се предложи поправка,  изрично изключваща частен арбитраж, която обаче в последвалите консултации Групата на ЕНП отказа да приеме.

Какво става в тази обстановка? Първо, вчера вечерта председателят на парламента Мартин Шулц отмени днешното гласуване, за което по правилник има право, с аргумента, че имало многобройни поправки, които нямало как да се гласуват в пленарната зала.  Второ, днес сутринта бе внeсено предложение да се отложат и дебатите, защото трябвало да се проведат тогава, когато се насрочело гласуването.

Всъщност става дума за съвършено безпринципен отказ на правото и задължението на Европарламента сериозно да обсъди и публично и отговорно да се произнесе по заявените позиции и внесени алтернативни предложения. Вместо това се дава възможност на поредните задкулисни маневри за търсене на споразумение с десницата на ЕНП, което неминуемо изостря съмненията, че ще се допусне „промъкване“ на частния арбитраж  в ТПТИ „през задната врата“.

Предложението да се отложат дебатите бе прието с мнозинство от един депутат – със 183 „за“ и 181 „против“. За жалост онези от Групата на социалистите, които в 8 сутринта бяха в залата, гласуваха по трите възможни начина: „за“, „против“ и „въздържал се“. Снишаването никога не води до друго, освен до безславно и опозоряващо поражение.

 

10.06.2015 г.                                                                       Георги Пирински

Страсбург                                                                           Член на ЕП

 

 

Коментари

коментара