Voda_koncesiaГорчивият опит с концесионирането на водоснабдяването в цял свят доведе до тенденцията на завръщане на обществената собственост и управление на ВиК. Такъв е случаят дори в Париж, столицата на частното водоснабдяване, където общината наскоро си възвърна собствеността и контрола върху ВиК от Веолия – най-голямата водна корпорация в цял свят, която оперира и у нас.

Къде обаче е България? Новата водна стратегия не отразява глобалната тенденция, в нея е заложена възможността за нова вълна от публично-частни партньорства. Засега „Софийска вода“ остава основният дългогодишен пример за концесионирано ВиК. Доволни ли са обаче гражданите от начина, по който се управлява софийското водоснабдяване? Защо липсваше публичен дебат за приемането на новата водна стратегия? Приватизацията ли е единствената алтернатива на задълбочаващите се проблеми, свързани с ВиК? Готови ли са потребителите да заплащат завишените цени, свързани с концесионирането?

 „Солидарна България“ и социален център „Хаспел“ ви канят на дискусия на тема „Бъдещето на водоснабдяването в България“ на 01.02.2014г. от 11:30 в социален център “Хаспел”, бул. Мадрид 8.

Чавдар Найденов (Солидарна България) ще разкаже за управлението на Софийска вода преди и след концесията. Георги Медаров (Хаспел) ще представи наскоро публикувания превод на изследването на Транснационалния институт – „Завръщането на общественото водоснабдяване“. Ваня Григорова (Солидарна България) ще говори за новата водна стратегия.

Събитието във фейсбук.

Коментари

коментара