Скучните ТПП и ТПТИ станаха много секси тема на предизборната кампания в САЩ. Готвейки се за среща с избирателя наесен, двете партии на статуквото се оказаха единодушни за вредите, които необузданата глобализация носи на обществото. Те осъждат досегашните и готвените съглашения за това, че отнемат работни места, че подриват еко и здравните защити, че са непрозрачна и че допускат нечестни похвати от страна на партньорите на Америка. Към това Демократите добавят констатация, че големите корпорации ползват привилегии за сметка на суверенитета на САЩ. Избирателите са наясно за какво става дума, тъй като първият договор от всеобхватен тип – НАФТА, е на 22 години и отдавна изчерпа кредита на доверие или поне надежда. Днес общественото мнение във всяка от трите участващи страни в Северна Америка е убедено, че другите две са я ощетили.


Същите предупреждения отправят от три години насам критиците на ТПТИ и ТПП отсам Океана, включително и Сдружение „Солидарна България“. В отговор българските власти, наемните „тинк-танкове“ и други автори, чиито часовници са спрели още в гимназията, приспивно повтарят опорни точки
: че „свободната търговия“ е винаги и всякак добра, най-вече за бедните, че преговорите крият толкова приятни изненади за България, че трябва да бъдат пазени дълбоко в тайна, че критиката идва само от „левичари“. И така 36 месеца се занимават с автотренинг: „Аз съм спокоен, спокоен, спокоен“. Тъй като това дълбоко дишане  е комплицирано от упорството да не четат, специално заради тяхното първично ограмотяване публикуваме автентични цитати от официалните платформи на двете доминиращи „левичарски партии“ на САЩ.

Из Програма на Демократическата партия за Избори 2016:

„През последните 3 десетилетия САЩ подписаха прекалено много търговски съглашения, които не изпълниха розовите обещания. Търговските договори често надуват печалбите на големите корпорациии, а в същото време не защитават трудовите права, околната среда и общественото здраве. Трябва да спрем тази надпревара към дъното и да защитим работните места в Америка. Затова Демократите вярват, че ние трябва да преразгледаме тези споразумения, подписани назад във времето и да ги осъвременим така, че да зачитат тези принципи. Каквито и да било бъдещи съглашения трябва да гарантират, че нашите търговски партньори няма да подбиват заплащането на американските работници, използвайки задни вратички в трудовата или екологичната политика. Те не трябва да подкопават демократичното взимане на решения чрез специални привилегии и частни съдилища за корпорациите. Преговорите трябва да се водят прозрачно и с широко участие.

Ние сме убедени, че всички нови договори трябва да включват в своето ядро силни и законово наложими трудови и екологични стандарти, заедно с опростени и наложими механизми за спазването им. Търговските съглашения трябва да наказват нечестните и незаконни субсидии, които други страни дават на своите бизнеси за сметка на нашия. То (има се предвид „те“ – бел.ред.) трябва да насърчават иновацията и достъпа до животоспасяващи лекарства. То трябва да защити свободния и открит Интернет. Никога не трябва да подписваме съглашение, което пречи на нашето правителство или други правителства да въвеждат правила, защитаващи околната среда, безопасността на храните или здравето на американските граждани или други хора по света“.

 

DemPlatf

 

Източник:

 

Програма на Републиканската партия за Избори2016:

„Ние желаем да разширим нашите търговски съглашения със страни, които споделят нашите ценности и стремежи за честност, както и прозрачност в нашите комерсиални и бизнес дейности. Преследвайки тази цел, американският народ настоява за прозрачност, пълна публичност, защита на нашия национален суверенитет и твърдо пазарене („tough negotiation“) от страна на онези, чиято работа е да отстоят интересите на американските работници. Важни съглашения не трябва да се претупват набързо“.

 

RepPlatf

 

Източник:

Коментари

коментара