Призив за Европейски  ДЕН НА ПРОТЕСТ срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (TTIP), Икономическото и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и корпоративните инициативи за „свободна търговия“ – 11-ти октомври 2014

 

s2blogoГражданското общество, профсъюзи и местни активистки групи от цяла Европа Ви призовават да се включите в Общоевропейския ден на действие срещу преговорите за TTIP, CETA, TiSA и за искане за нова икономическа политика, която да поставя на първо място правата на хората, демокрацията и околната среда.

 

TTIP и CETA са най-нашумелите примери за това как политиката за търговия и инвестиции се договаря по недемократичен начин и в интерес единствено на големите корпорации. Преговорите се водят на тъмно, почти липсва достъпна информация  за  обществеността, докато все повече нараства влиянието на корпоративните лобита. От малкото информация, която се просмуква, става ясно, че 92% от консултациите на преговарящия екип са проведени с представители на индустрията и само 8% – с представители на работниците, потребителите, природозащитниците и др. независими организации.

Ако се позволи готвените споразумения да бъдат приети, мултинационалните корпорации ще имат ексклузивни права да съдят правителствата пред международни трибунали, които няма да зависят от националните или европейската правни системи. Тези споразумения ще понижат здравните стандарти и стандартите за безопасност в името на трансатлантическата „хармонизация“ и ще подкопаят правото на централните и местни власти да спират вредни бизнес практики от рода на  добива на горива чрез фракинг или освобождаването в природата на ГМО. Те ще доведат до разпродажбата на основни обществени услуги и ще повлекат в „надпревара към дъното“ работещите и техните социални гаранции.

Тези политики целят постепенното зачеркване на социалните стандарти и ще засилят натиска за приватизация на обществените услуги в името на „строги икономии“, „кризисни политики“, „увеличаване на конкурентоспособността“…

Денят на действие цели да направи нашето несъгласие публично видимо по улиците на Европа. Ние ще изнесем дебата за тези политики на обществената арена, до която Европейската комисия и европейските правителства се опитват да не го допуснат. И ще обявим нашите алтернативи за друга икономическа политика.

Ще излезем на улицата в знак на солидарност с граждани и групи от цял ​​свят, които споделят нашите опасения за околната среда, демокрацията, човешките и социални права. TTIP/CETA/TiSA ще бъдат спрени от енергията, която гражданите на Европа, Канада и САЩ ще вложат, за да бъдат чути гласовете им.

Призоваваме организации, физически лица и сдружения да участват чрез организиране на автономни децентрализирани действия в цяла Европа. Ние ще приветстваме разнообразни тактики и актове на солидарност от цял свят, които ще помогнат на много хора на местно ниво да се информират, ангажират и мобилизират.

Ние можем да спечелим тази битка. Нека се обединим, за да победим корпоративната власт!

 

Инициатор е гражданска мрежа ‘Seattle to Brussels Network – Taking Action Against Corporate Globalisation’, която се състои от 75 неправителствени организации от 19 европейски държави.

Групите могат да изберат и друг ден от седмицата, ако това ще е по-подходящо за тяхната местна кампания

За присъединяване на организации към призива за протест пишете на мейл solidarnabulgaria@gmail.com

 

 

Коментари

коментара