Съвсем не е ясно дали ползите от санирането на няколко панелки ще са повече от пораженията, които „енергийната ефективност“ ще нанесе на демократичния процес у нас

Дългожданното от строителния предприемач Росен Плевнелиев саниране стартира с ускорени темпове. „Енергийната ефективност“, с която държавният глава ни проглуши ушите, не е нищо друго, освен политкоректното название на една гигантска далавера с политико-икономически привкус. За какво става въпрос? С възвръщането на ГЕРБ на власт бе взето решение държавата да отдели 1 млрд. лв. от хазната за саниране на старите панелки. Услугата ще е безплатна за първите 2 години, след като се видя, че сегашната схема с предоставянето на заеми, не функционира. Безплатното саниране на панелките беше голямата съблазън за електората в предизборната платформа на ГЕРБ, макар още да не се знаеше откъде ще дойдат парите. Сега вече е ясно – от общия ни джоб като данъкоплатци. Безпределният ентусиазъм, с който целият партиен актив се юрна да рекламира начинанието обаче издава нездравата мотивация.

Подозрително е, когато депутати от ГЕРБ се обявяват за рекламни лица на санирането. Още по-съмнително става, когато народни представители от тази партия организират срещи с „наши“ кметове и домоуправители за разясняване на условията по кандидатстване. Не минава и ден без прессъобщение за подобни срещи. Първо, не е работа на депутатите, а на държавата и общините да провеждат разяснителна кампания. Второ, привилегироването на кметове и домоуправители по партиен признак вече е сериозна предпоставка за злоупотреби. И трето – възниква въпросът защо им е на депутатите от управляващата партия да хабят толкова усилия и време, ако нямат интерес? Тук, предполагам, ще се съгласите с мен, че е едва ли е от безкористна грижа за народното добруване. Стига се до куриози луксозни блокове в София да получават картбланш за саниране, а крайно нуждаещи се панелки в Гоце Делчев да бъдат отхвърляни, както показа репортаж на НТВ.

SaniraneСимбиозата между благотворителност, политика и търговски печалби, и то, не щеш ли, точно преди местните избори, би трябвало да ни прави особено бдителни. Затова да разгледаме по-внимателно офертата на властта. Първо, тя облагодетелства само първите по време, което обяснява спешаването на герберското войнство. Така на общините, в които управлява ГЕРБ, се дава по-голям шанс да се докопат до милиарда. Което пък им помпа рейтинга за предстоящите избори. Разбира се, нищо не пречи и на останалите партии да се включат в това необявено състезание, но не им е това работата. Второ – санирането без съмнение ще облагодетелства голям брой строителни фирми, които пък ще се одобряват от общините. И тук е най-невралгичната корупционна точка в начинанието. Обръчите от фирми около управляващите вече потриват ръце. Всеки, който поне малко познава нравите по места, знае как функционира конкурсното начало при обществените поръчки. Комисионите пък дават добър старт в предизборната надпревара, където всеки глас струва пари. Досегашният ни „демократичен“ опит показва, че местните избори са до голяма степен купени, така че санирането ще даде силен тласък на търговията с вот. По законна схема. Важен детайл при санирането е, че то ще включва и безплатно газифициране на блоковете, които не са на ТЕЦ. Тоест с държавни пари ще се задвижи един иначе замрял бизнес, което също крие корупционен потенциал. Хората в по-малките населени места отдавна загърбиха парното заради спекулативните сметки, а в същото време общините бяха ударно газифицирани, въпреки липсата на клиенти и противно на пазарната логика.

Всички тези обстоятелства до голяма степен обясняват ажиотажа на герберските активисти по темата. Има голяма вероятност част от подарения милиард за нуждите на санирането да се върне към тях под формата на комисиони. Тези пари се явяват добра дългосрочна инвестиция и за политиците, и за бизнеса. Първите обезпечават пребиваването си във властта, а вторите получават гаранция, че далаверата им ще продължи.

С предизборното саниране властта създава възможно най-благоприятните условия за бетониране на местния феодализъм. ГЕРБ + саниране = окопаване в местната власт.

На политическия хоризонт се задават може би най-порочните местни избори досега. И съвсем не е ясно дали ползите от санирането на няколко панелки ще са повече от пораженията, които „енергийната ефективност“ ще нанесе на демократичния процес у нас.

Залогът на местните избори е голям и поради факта, че голяма част от средствата по оперативните програми на ЕС минават през общините. Единственият свеж паричен приток за следващите 7 години. Тоест, който победи, има гарантирани бъдещи порции от властта, респективната му партия също. Понастоящем ГЕРБ владее над 85 от общо 264 общини, в това число и 14-те най-големи областни градове.

Допълнителен бонус за ГЕРБ на местните избори ще се окаже и референдумът за задължителното и електронното гласуване, който ще стимулира активността, а от това печелят големите.

Коментари

коментара