Lilia_Kostova

Лилия Костова

 

В началото прогнозите са мрачни. „МРЗ от 8,50 евро на час може да доведе до съкращаването на повече от 100 000 работни места“, предупреждават икономисти.

Една година, след като Германия въвежда минималната работна заплата като 22-ра от 28-те държави членки на ЕС, става ясно, че тези прогнози са погрешни: минималната работна заплата не води до сериозно съкращаване на работни места. Вместо това милиони работници получават за труда си повече пари. Само през първите два месеца на 2015 г. броят на т.нар. „прибавчици“, които, въпреки че работят, получават Харц 4 (германските социални помощи за достоен живот), е спаднал с 40 000.

Подобна е ситуацията със служителите на минимално заплащане – техният брой е спаднал с 200 000. Засега няма изследвания, които да разграничават дали в тази бройка са включени и останалите без работа и какъв е техният брой.

Във всеки случай министърката на труда Андреа Налес, от Германската социалдемократическа партия, отчита минималната работна заплата като своето най-голямо постижение за 2015 г., съобщава Зюддойче Цайтунг в годишния си икономически обзор.

Германия не е единствената развита страна, която разширява действието на минималното заплащане. На много места в САЩ минималните възнаграждения са нормативно увеличени. През 2016 година увеличение на минималната работна заплата влиза в сила и в 12 американски щата.

 

State_MW

 

 

Коментари

коментара