Шест основни лъжи за СЕТА, които разпространяват лобистите в ЕС и Канада

 

Предстои гласуване в Европейския парламент на търговския договор между ЕС и Канада – CETA. Критиките към договора не спират, задават се и национални дебати около ратификацията му в страните членки на ЕС.

По-внимателен поглед върху текста на споразумението и на неотдавнашните декларации, целящи да успокоят критиците и да наберат подкрепа за ратификацията, показва, че тревогите относно CETA имат основание. Зад ПР опитите на канадското правителство и на Европейската комисия да го рекламират като споразумение с прогресивен характер, прозира истинската същност на СЕТА – атака срещу демокрацията, работниците и околната среда. Ратификацията на договора би била голяма грешка.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада е силно оспорвано и от двете страни на Атлантическия океан. Рекордните 3,5 млн. души в цяла Европа подписаха петиция срещу CETA и нейния договор-близнак TTIP (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство). Европейските и канадските профсъюзи; организации с потребителски, екологичен и здравен профил; малки и средни предприятия (МСП) отхвърлят споразумението. В Германия и Канада договорът беше атакуван в Конституционния съд. Има вероятност Европейският съд да се произнесе за съвместимостта с европейското право на спорните привилегии, които CETA дава на чуждестранните компании.

Скандалът със CETA стигна и до националните правителства и парламенти. В цяла Европа над 2 100 местни власти и регионални правителства се обявиха за зони, свободни от TTIP/CETA. Такива например бяха провъзгласени в Белгия, Франция, Словения, Люксембург, Ирландия и Холандия. През октомври 2016 г. тревогите в четирите регионални белгийски правителства (водени от Валония), породени от негативното влияние на споразумението и особено от опасните привилегии за чуждестранните инвеститори, почти успяха да възпрат федералното правителство да одобри подписването на CETA.

През последните няколко месеца европейски и канадски официални лица в областта на търговията преминаха в мащабна пропагандна атака, за да гарантират ратификацията. Те обявиха CETA за „много прогресивно търговско споразумение“ (европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом), което ще „промени глобализацията“ според принципите на „справедливата търговия“ и в интерес на работниците (германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер). 

Последният ПР ход на поддръжниците на CETA е поредица от 39 декларации и изявления, съпровождащи текста на споразумението. Текстовете целят да приспят тревогите на социалдемократите, профсъюзите и широката публика. Тези групи се страхуват, че CETA застрашава обществените услуги, трудовите стандарти и околна среда, и подкопават правото на правителствата да извършват регулации в обществен интерес. Но всъщност декларациите не премахват слабостите на CETA.

Запознайте се с пълния доклад, в който можете да проследите измамите, с които се ангажират поддръжниците на СЕТА, за да спечелят подкрепа за споразумение, което атакува демокрацията, работниците и околната среда.

Измама #1: CETA защитава работническите права

Измама #2: Споразумението CETA е добро за околната среда

Измама #3: Инвеститорските права съгласно CETA гарантират правото на регулиране за защита на околната среда, здравето и други обществени интереси

Измама #4: CETA защитава общественото обслужване, като здравеопазването и водоснабдяването

Измама #5: CETA създава независим съд, който да разрешава спорове инвеститор-държава 

Измама #6: CETA ще поддържа стандарти за защита на хората и на околната среда

 

Коментари

коментара