Cover

 

В периода 10-17 октомври 2015 г. ще бъдат проведени стотици протести срещу договорите за „свободна“ търговия в световен мащаб. Гражданите се обявяват против споразумения, чиято цел е гарантиране на корпоративните печалби и в защита на „демокрацията, социалната справедливост и публичните услуги“.

България се включи с два протеста – в София и Добрич. Събитието в столицата беше организирано от Национална коалиция „Спри ТПТИ“(„За Земята“, Фондация за околна среда и земеделие, „Грийнпийс България“ и „Зелените“), „Солидарна България“, Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване, Колектив за обществени интервенции, Зелената партия и Българската левица и подпомогнато от КТ „Подкрепа“. Шествието започна с минута мълчание в памет на десетките жертви на атентата в Анкара. Броени часове преди това в Турция мирният, антивоенен протест, който настоя за спиране на правителствената агресия срещу кюрдски активисти, беше зверски окървавен.

 

Протестът продължи със скандирания „TTIP е диктат, спри го днес или си мат!“ и „За кого работите? За корпороботите.“ Ваня Григорова от сдружение „Солидарна България“ заяви, че българското общество е все по-информирано, само нашите управляващи са все по-дезориентирани. В изминалата година бяха публикувани два детайлни доклада за ефектите от този тип споразумения. Има позиции на синдикати, граждански организации, партии, дори и работодателски организации срещу ТПТИ. Неслучайно страната ни е на първо място в Източна Европа и на седмо място в цяла Европа по събрани подписи срещу споразумението. Единственият глас, който все още не се чува, е този на правителството.

 

Гражданите зададоха риторичния въпрос: Имаме ли нужда от такива управляващи, които са вторачени само в европейските проектчета за усвояване на пари, но нямат мнение за бъдещето и за заплахите пред големия европейски проект?

 

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу фракинга подчерта, че докато евродепутатите, които ни представляват, получават достъп при изрично подписани декларации, че няма да изнасят информация и няма да я обсъждат дори с експерти, те няма как да защитят никакъв интерес – нито национален, нито браншови, нито граждански. Защото ние изпращаме в ЕС политици, а не експерти.

„За ТПТИ ни казват, че е твърде рано да коментираме, тъй като преговорите не са приключили. За споразумението между ЕС и Канада се оказва, че е твърде късно. Поради което механизмът за съдене на държави от корпорации ще остане част от този договор. Кога е точното време за обсъждане?!“ – изразиха възмущението си от апаратните хватки на Еврокомисията протестиращите. Организаторите напомниха, че и в момента България я грозят санкции в размер на 1,4 млрд. лева по подобни дела.

 

Шествието продължи към представителството на Европейската комисия, където се случи неприятен инцидент. Светла Василева – участник в протеста, беше ударена от бутилка,  хвърлена от третия етаж на близка кооперация. „Това не само не е цивилизован начин за изразяване на несъгласие, но и покушение срещу свободата на изразяване на мнение!“, заявиха организаторите на събитието и подчертаха, че ще проследят случая до санкциониране на извършителя.

 

Въпреки извършената провокация, протестът продължи. Георг Тупарев от „Зелените“ сподели преките си впечатления от споразуменията: „Арбитражното право е почти 150-годишна юридическа напаст. Преди точно 100 години един американски журналист ги нарича „Yellow dog contracts“, което значи „пумиярски договори“. Юристите в Америка ги наричат така и досега. Виждал съм примери на приложено арбитражно право по различни части на света, виждал съм как са заробвали цели региони, как носят мизерия и страдания на хора, които не могат да се защитят. Такова нещо ние в България и Европа не искаме.“

Ивайло Попов от „За земята“ припомни основните несъгласия с Европейската комисия и привидната демократичност на институцията: „Когато, под натиска на улицата, ЕК обяви консултация за ISDS, 97% от организациите, гражданите и бизнеса казаха „Не искаме ISDS“. Европейският парламент също каза на преговорната група: „Не може да подпишете ТПТИ с такава клауза.“ Комисията се отзова, като започна да реформира механизма за съдене на държави. Основната реформа се състоеше в това да му смени името. Комисията се страхува да бъде открита. Комисията не се вслушва в гражданите си!“

 

[slideshow_deploy id=’4296′]

 

На 10 октомври бяха проведени протести и в редица европейски градове. Протестиращите в Амстердам са над 10 000, 3 000 в Мюнхен, 2 000 в Брюксел, хиляди в Париж, Мадрид, Хелзинки. Невиждани са мащабите на съпротивата в Берлин – 250 000 германци блокираха улиците на столицата, шествието се проточи цели 5 километра. И докато протестите у нас останаха почти невидими за българските национални телевизии, един от организаторите на събитието в Берлин – Уве Хикш, бивш депутат на немската Левица и част от екологична организация, е съобщил пред протестиращите там за шествието в София, проведено успоредно  по същото време.

 

Видео от протеста в Берлин

 

 

 

Коментари

коментара