Позиция на сдружение „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции, колектив „dВерсия“, фондация „Документални“, партия АБВ и партия „Българската левица“

 

Правителството прие промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“, които разрешават строежи на почти половината му територия. В същото време се преразглеждат устройствените планове на едни от последните останали незастроени кътчета по българското Черноморие.

Борбата за тези природни богатства не е просто борба за опазването на уникални видове и местообитания. Тя е борба за опазването на едни от малкото останали общи блага от лапите на олигархията. Която заграбва дори публичните услуги (всички сме свидетели на случващото се в електроразпределението). Затова Пирин и Черноморието въплъщават идеята, че хората в България все още могат да се обединят и да отстояват ценности, отиващи отвъд краткосрочната печалба за малцина.

Борбата за Пирин е борба за справедлив живот за всички български граждани. Противно на това, което твърдят олигарсите и техните подчинени политици и медии, тя не цели спиране на икономическото развитие на страната. Неин залог е, че това развитие може да се случва по устойчив и справедлив начин.

Офшорни фирми кроят планове да превърнат Банско в новия Слънчев бряг. „Развитието“, което те предлагат, гарантира печалби за един малък икономически елит, който дори не плаща разумни данъци. „Поминъкът“, който те обещават на местните хора, се изразява в нискоквалифицирана работа и разрушена околна среда. Туристическият бранш е единственият, който се радва на редуциран ДДС, но същевременно в него са едни от най-ниските заплати в страната.

С две думи, олигархията ни предлага бедност и влошено качество на живот не само за хората днес, но и за техните деца утре. Потъпкала правото и прояла държавата с корупция, тя отново се опитва да раздели гражданите. Но нейният модел на развитие задвижва машината за неравенство, създаваща истинското разделение: между самите олигарси и издържащите ги със своя труд и данъци обикновени хора – в София, Банско или Шабла.

Посегателството срещу Пирин е част от системен проблем. Той не може да бъде сведен до отделни лица като „Кой“, Цеко или Валери Симеонов. Представителите на едрия бизнес сами разкриха това, когато в официална декларация техните най-големи и уважавани организации нарекоха справедливия протест на гражданите „зелен рекет“. Това са същите организации, които години наред обвиняват за бедността „мързела“ на работещите хора.

Немалка част от представителите на българския бизнес са лишени от мисъл за устойчиво развитие на страната и социална справедливост в обществото. Те третират и хората, и природата като ресурс за генериране на собствена печалба.

Нека запазим общите блага достъпни за всички и защитим справедливото развитие. Да спрем разграбването на Пирин!

 

Коментари

коментара