Как „гаучосите“ настъпиха втори път една и съща мотика

 

151123053016_argentina2_624x415_reuters_nocredit

Новият президент на Аржентина Маурисио Макри е и собственик на футболния клуб „Бока Хуниорс“

 

Химена Нейра Оеренс, Лива
Превод: Георги Христов

 

През декември миналата година в нашата страна се смени властта – президент на Аржентина стана Маурисио Макри – бивш кмет на столицата, едър бизнесмен, завършил бизнес школата на Колумбийския университет в САЩ, син на виден италиански предприемач-емигрант, чието семейство поддържа фашисткия режим на Мусолини. Макри се яви на изборите от дясно-либералната партия Републиканско предложение и замени на поста държавен глава Кристина Фернандес де Киршнер, като победи нейният съпартиец от Перонистката партия Даниел Сциоли. Може да ви се струва, че това беше неотдавна, но само за няколко седмици новата власт разгърна „шокова“ кампания на антидемократични репресии и антисоциални „реформи“ – в политиката, икономиката и социалната сфера. Още сега е видно, че тези „реформи“ представляват опит да се върне Аржентина във времената на диктаторските режими от 70-те и 80-те години на ХХ в., когато властта беше под контрола на дясната военна хунта и неолибералните икономисти.

Новите власти веднага свалиха курса на аржентинското песо, което се обезцени през декември почти с 40%. Това се случи, след като новото правителство на Аржентина отмени режима на ограничения на валутните операции, който беше въведен в страната по време на президентството на Киршнер. Курсът на песото, който по-рано беше 9,82 песо за долар, стигна до котировки от 14,7-15 песо за долар. От спада в курса на националната валута интерес има едрият бизнес, но падането на курса удари силно по обикновените аржентинци. Равнището на минималната работна заплата в страната – около 6000 песо – спадна от 666 на 428 долара, спестяванията на хората се обезцениха и сега ние можем да закупим със своите пари по-малко стоки от преди. Заплатата, за разлика от курса на долара, не расте, а продуктите на пазара поскъпнаха, тъй като новото правителство отмени митата при износ на селскостопанска продукция, с помощта на които перонистите обезпечаваха вътрешния пазар с евтини продоволствени стоки.

После беше анонсирано съкращение на социалните разходи и уволнение на бюджетни служители. Отменя се субсидираната цена на електричеството, което може да поскъпне с рекордните 700% заради това. За светлина, газ и вода сега ще трябва да се плаща всеки месец, а не веднъж на два месеца, както досега. Впрочем газта и водата също поскъпват осезаемо. Растат цените на образованието и медицинските услуги – но въпреки това министърът на здравеопазването Хорхе Лемус по чисто политически причини лиши от право на практика 380 аржентински доктори, които са получили безплатно образование в Куба. Населението на страната живее в страх – никой не знае колко ще се повишат цените и дали ще му стигат средствата за живот, тъй като правителството поема курс на нарастване на безработицата и вече започна да провежда мащабни съкращения на служители в бюджетната сфера. Опитите да се протестира срещу това биват яростно потушавани от новата власт.

В град Ла Плата от началото на новата година са уволнени 4500 държавни служители и членове на организирани с помощта на държавата кооперативи, работещи към местната община. Техните договори изтичат на 31 декември. Бившата власт ги подновяваше всяка година, но сега тези служители бяха демонстративно изхвърлени на улицата. Решението за масовите уволнения е взето от кмета Хулио Гаро – член на партията Републиканско предложение, към която принадлежи и либералният президент Маурисио Макри. На 8 януари 2016 г. стотици уволнени се отправиха към местния Правителствен дворец с искане да бъдат възстановени на работните си места. Само че, по заповед на властта, полицията стреля по тази мирна демонстрация с гумени куршуми. Осем човека получиха множество наранявания, много бяха бити с палки и обгазени със сълзотворен газ.

 

Полицейски репресии срещу протестиращи в Ла Плата, Аржентина

 

Трябва да се отбележи, че огънят по демонстрацията бе открит внезапно, без предупреждение. Демонстрантите не очакваха това, тъй като предишните власти обикновено сядаха на масата за преговори с профсъюзите. И без съмнение, за тази с нищо неоправдана стрелба по хората няма да има нито един наказан. Правителството на Аржентина изцяло подкрепи репресивните действия на кмета на Ла Плата и това дава основания да се смята, че властите имат намерение да потушават по подобен начин всякакви протести срещу уволненията – както това се случваше по време на диктатурата. А протестите ще продължават, тъй като само в провинция Буенос Айрес през настъпващата година вече са уволнени 12 000 служители. Вицепрезидентът Габриела Микети заяви, че подобно „урегулиране на труда в държавата“ ще се провежда в цялата страна, което може да направи безработни стотици хиляди хора.

 

argentina_protest_mauricio_macri_jpg_1718483346_jpg_303562841

Демонстрации в Ла Плата. Протестиращите носят плакати „Не на диктатурата с декрети“

 

Политическият курс на новото правителство рязко насочи нашата страна надясно. Веднага започна реабилитация на политици, дискредитирани от участието си във властта през периода на военната диктатура. В това време неолибералното правителство веднага започна да оказва натиск върху леви и независими журналисти, които критикуваха Маурисио Макри още когато беше кмет на Буенос Айрес. Така Аржентина прекратява участието си в латиноамериканския телевизионен канал TeleSur, а буквално преди дни беше уволнен популярният обществено-политически и спортен журналист с леви възгледи Виктор Уго Моралес. Самият президент недвусмислено показва на деморализираното от случващите се събития общество своя авторитарен устрем. Едва пет дена след встъпването си в длъжност държавен глава Маурисио Макри вече назначи два нови члена на Върховния съд – без да свика извънредна сесия на парламента, както това се полага по закон.

За разлика от предишното правителство новият режим веднага пое твърд курс на поддръжка спрямо САЩ, подлагайки на агресивна критика политиката на Венецуела, Куба, Боливия, Никарагуа и Еквадор. Въпреки че аржентинските либерали сами пристъпиха към потушаване на уличните акции на протест в собствената си страна, Макри лицемерно подкрепи дясната венецуелска опозиция, обвинявайки президента на Венецуела Мадуро в политически репресии. Министърът на външните работи на Венецуела Делси Родригес заяви, че Аржентина се меси във вътрешните дела на Боливарската република и поддържа политическото насилие от страна на десните екстремисти.

В същото време, разчитайки да повиши популярността си сред националистически настроения електорат, новият президент изяви претенции от страна Аржентина към Малвинските (Фолклендските) острови – припомняйки за войната, която започна навремето военната хунта. Освен това Макри, който дълго време беше собственик на футболния клуб „Бока Хуниорс“, обеща да подаде заявка за провеждане в Аржентина на световното първенство по футбол – само че това предвещава многомилиардни, непосилни за държавата разходи.

От смяната на правителството в Аржентина е минал едва един месец – въпреки това, новата власт в Аржентина прави всичко, за да покаже още веднъж: десните и неолибералите, които повсеместно се борят за властта под лозунгите на борба за демократични свободи, обещават по-добър живот за хората, веднага започват да провеждат сурови антисоциални реформи и репресии против своите политически опоненти. Аржентина настъпи своите стари „десни“ мотики. Това, което се случва там сега, е добър урок за жителите на Латинска Америка и постсъветските страни – подобно на неотдавнашния преврат в Украйна.

 

Заглавието е на solidbul.eu

 

 

Коментари

коментара