Истината за това къде влагате парите си

Автор Сара Риппер, 20 януари 2017

„Купувайте по-малко. Избирайте доброто. Правете го така, че да трае дълго време. Качество, не количество. Всички купуват прекалено много дрехи.“

Вивиен Уестууд

На снимките: Аз направих това за $0.60; Аз купих това за $50.

Ние сме все по-наясно с това какво ядем и какво слагаме върху себе си във вид на козметика и други продукти за персонална грижа. Става все по-обичайно за хората да осъзнават какво е социалното и екологично въздействие от техния потребителски избор. Това съзнание се процежда в части от шивашката промишленост и света на модата.

Изглежда така, като че ли модната индустрия пуска няколко кълна и някои компании са все повече принудени да прилагат прозрачността и етичната практика като част от своята реклама, но колко е истината в техните твърдения? Масата дрехи са с много кратка продължителност на живота. Аз определено не съм модна фанатичка. Набавям си много дрехи от магазините втора ръка, неща, които са шити ръчно (не от мен, липсват ми шивашки умения) или са произведени от местни дизайнери.

Въпреки това имам в гардероба си неща със съмнителна верига на доставка – тези, които са били евтини или са ми били удобни да си купя. Каква е реалната цена на това, което съм избрала?

Каква е истинската цена на вашите дрехи и какво можете да направите за това?

Следването на тенденциите

На днешно време купуваме 400% повече дрехи отколкото преди 20 години. Модата носи конотации за сезони, стил, капитализъм и четири модни шоута годишно, които ви казват какво да обличате. Хората купуват разводнените версии на достъпни цени като част от т.н. бърза мода, която превърта 52 микросезона годишно.

От справедливите условия на труд към въпросите за почтеността на веригите за доставка, разговорът се разраства, особено откакто преминаването към бърза мода се свързва с прехода от естествени материали към синтетични нефтохимически влакна.

Кой произвежда нашите дрехи и как това се отразява на нашата планета? Има няколко причини за това нашата модна и шивашка промишленост да са проблематични. Като не се брои добива на петрол, модата е най-замърсяващата промишленост в нашия свят.

Бързите темпове на висшата мода задават постоянно променящи се тенденции.

Разрушителното въздействие

Разделението по пол също има съществено значение. Модата е най-големият работодател за жените по цял свят, но само 2% от тези работнички получават заплащане, отговарящо на екзистенц-минимума. Сега, когато знам малко повече за произхода на гардероба си, ще мисля по-различно следващият път, когато купувам нова придобивка.

За създаването на една памучна тениска се изразходват 2700 литра вода и 150 г химикали, а  20% от глобално използваните промишлени води се използват за боядисване на текстила, което оказва въздействие върху снабдяването и качеството на водата както за хората, така и за околната среда, където става това боядисване. Повечето от масово произвежданите дрехи се правят от синтетични влакна (много от които съдържат опасни химически съединения), които са евтини за производство и продажба.

Едно изследване през 2014 год. установи, че 85% от изкуствените материали намерени по бреговете на океана са микрофибри, извлечени от синтетичните материали, които се използват в нашите дрехи. Средният американец изпраща почти 31 кг текстилни изделия на сметището всяка година и тъй като те са синтетични влакна на нефтена основа, те не се разграждат добре. Остатъчните химически съединения в дрехите включват олово, пестициди, инсектициди, забавители на горенето и други известни карциногени, които контактуват с най-големия орган на човека: кожата. Какво е решението? Трябва ли всички просто да се предадем и да станем нудисти?

Въздействието на бързата мода е едновременно екологично и социално (На снимката: Никой не трябва да умира заради модата)

 

Поддържайте иновациите

Ако гласуваме с нашите пари и нашите действия за света, който искаме да виждаме, как можем да бъдем по-наясно какво подкрепяме и на какво казваме „не, благодаря“?

Приятно е, че много изследователи, предприятия и общности работят с творения на природата, било то коноп, морски водорасли, ананас, бамбук и дори комбуча,за да създадат материали за шивашката промишленост. Всички тези иновации и научни изследвания могат да бъдат скъпи нововъведения и рядко отговарят на изискванията на бързата мода.

Екологичното въздействие

Багрилата имат огромно въздействие върху околната среда независимо какви материали се използват. Потенциалното положително въздействие от преминаването към природни багрила включва използването на страничните продукти за гориво и компост, което е чудесна възможност. Понастоящем използването на природни багрила все още има отрицателно екологично въздействие, включително това, че използва големи количества вода и използва химикали за фиксиране на цвета към тъканта. С повече подкрепа и научни изследвания обаче това може да се преодолее.

Учените от Бъркли са заели да преосмислят как производството на деним може да бъде по-щадящо за земята. Скромните джинси, които се намират в много гардероби, използват едно от най-старите багрила на света – индиго. Извлеченото от нефт индиго, както всички багрила, има тъмна страна.

Четиридесетте хиляди тона индиго, използвани годишно, замърсяват водните пътища, предизвикват корозия на тръбопроводите в станциите за отпадъчни води и са токсични за рибата и за останалите водни организми. Предвид трите милиарда чифта джинси, произвеждани по целия свят годишно, учените от Бъркли са се заели да изследват алтернативните възможности да модифицират гена и бактерията за производство на индикан – синият цвят необходим за денима.

Масовото производство на индигово багрило има огромно въздействие върху околната среда.

 

Опростете гардероба си

Научните изследвания и иновациите са жизненоважни за създаване на дрехи, които са щадящи за околната среда и човека. Има също и една група изследователи, Sustainable Clothing Research Group от Университета на Нотингам, които също държат пръста си върху пулса.

Можете да пробвате размяна на дрехи с приятелите си или да ги дарите. Обновяването на дрехите, които не могат да се дадат на друг в сегашното им състояние, може да бъде следващото им  прераждане, спасяващо ги от сметището. Не забравяйте за екологичното „зелено“ пране, когато купувате повече дрехи, съобразени с етичните изисквания и задавайте въпроси за веригата на доставките, за да се уверите, че тя съответства на вашата покупателска етика.

„Добра изработка + добри материали = по-дълъг живот на дрехата (за вас или за следващия, който ще я носи).“

Станете „зелени“, помагайте за опазването на околната среда, като рециклирате или давате нов живот на гардероба си (На снимката: Зелено е новото черно.)

 

Функцията преди модата

Някои хора дори предпочитат да опростят своя избор на дрехи като мислят за това какво носят на работа. Движението за униформено и утилитарно облекло, вдъхновено от мъжкия фирмен костюм, се случва вече достатъчно отдавна. Носенето на работна униформа става по-популярно заради времето, енергията и стреса, които спестява. Хората избират един или няколко тоалета, които да носят по време на работа и предпочитат да оставят всички останали дрехи за свободното си време.

От президента Обама до Стив Джобс, много високопоставени личности дават сходни отговори на въпроса защо носят едни и същи или много еднакво изглеждащи дрехи на работа: те не искат да взимат решения за храната или облеклото, защото искат да се съсредоточат върху начина, по който вършат работата си. Всъщност това е работещо решение, да имаш един или няколко избрани тоалета, които изглеждат добре, чувстват се удобно и са подходящи за работата ви.

Време е за новата ера на етична или устойчива мода, основана на грижата за околната среда и социалната отговорност, в която дрехите са едновременно етични и качествено произведени.

Източник: http://upliftconnect.com/real-cost-of-that-dress/
Превод: Мария Рускова

 

 

Коментари

коментара